Activitatea 7

Am învățat, promovăm, vom consuma!

           În cadrul acestei activități participanții la proiect au încercat să cunoască potențialul județului Botoșani în ceea ce privește fermele și producătorii locali. Astfel, am contribuit la identificarea micilor producători și a unor produse BIO existente în zona noastră. Tinerii implicați în proiect au vizitat ferme, gospodării din județul Botoșani și au purtat discuții în vederea aprofundării temei proiectului.

– ziua 16 (05.09.2016) – activități de sudare grup, comunicare, dezbateri pe teme de nutriție și producători locali. La nivelul grupului de lucru participanții s-au arătat interesați de producătorii de lapte și fabricile de procesare existente în județul Botoșani, de produsele apicole, de fermele piscicole, de legumele și fructele din gospodăriile tradiționale, de plantele aromatice și plantele medicinale din zonă.

–  ziua 17 (06.09.2016) – dezbatere cu medicul nutriționist Macișanu Monica (Iași – Diet Club)

– ziua 18 (07.09.2016) – vizită de documentare la ferma ECOLAND unde au văzut lanuri de lavandă, gălbenele și alte plante medicinale, culturi de plante aromatice, stupi de albine și au primit căteva informații despre potențialul piscicol din zonă. Tinerii au putut face comparații între culturile de lavandă văzute în Franța și cele existente la noi, au aflat care sunt varietățile de lavandă cultivate în județul nostru și au primit informații despre beneficiile folosirii uleiului esențial și a ceaiului de lavandă.  De asemenea, au primit informații despre cultivarea altor plante medicinale și aromatice (gălbenele, cimbru, busuioc, pătrunjel, țelină, leuștean, etc) și au fost conștientizați de beneficiile folosirii acestor plante în alimentație, în locul condimentelor cu adaosuri sintetice existente în unele magazine.

– ziua 19 (08.09.2016) – vizită de documentare la ferma de vaci de la Havârna, județul Botoșani. Aici au primit informații despre modul de hrănire și creștere a animalelor, de variantele de colectare a laptelui și a cărnii de vită. Au vizitat o gospodărie tradițională din județ și au luat o masă bio în aer liber. De asemenea, au discutat despre avantajele de a consuma produse lactate tradiționale, procesate în județul nostru, de a consuma legume din gospodăriile țărănești din zonă și de a renunța la cumpărarea lor doar din marketurile botoșănene și despre beneficiile consumului de miere de albine în locul celui de zahăr.

– ziua 20 (09.09.2016) – vizită de documentare la fabrica de procesare a laptelui Solomonescu – din zona Săveni.

         Au fost premiați 5 participanți la proiect care s-au evidențiat prin implicare în activitățile derulate în cadrul școlii de vară.

Comments are closed.