Activitatea 6

La pas prin Europa consumând BIO…

Prin acceptul colaborării Camerei de Comerț din CHER (Franța) cu Asociația de Tineret ”2010 Europa” o parte din participanții la proiect au efectuat o vizită de documentare în domeniul agriculturii, zootehniei, horticulturii și produselor BIO, în viziune europeană. Astfel, au putea cunoaște modul de abordare al acestei teme într-o țară cu tradiție. Programul a cuprins vizitarea a 3 ferme BIO (ferme de capre, porci, oi), a unor grădini/sere de legume, a unor grădini amenajate pe o suprafață mlăștinoasă, cunoașterea unor metode de cultivare, îngrijire, fertilizare, culegere, procesare și distribuire a produselor de la fermă în piețele franceze.

          De asemenea, pentru a valorifica oportunitatea participării la un astfel de proiect, cu o abordare originală a temei, tinerii au vizitat piețe europene cu produse tradiționale, produse BIO din Maribor, Provence, Bourges și au mâncat produse tradiționale specifice țărilor vizitate. Cu această ocazie au fost învățați să citească, să înțeleagă și să aleagă corect dintr-un meniu.  De asemenea au fost vizitate muzee (muzeul lavandei, al muștarului, al ciocolatei), s-au realizat work-shopuri unde au primit informații despre produsele menționate, despre istoricul acestor culturi, despre avantajele/dezavantajele consumului acestora, etc.

         Vizita de documentare a urmărit ca tinerii să înţeleagă mai bine ce înseamnă ferme și culturi bio, au înțeles care sunt condițiile pentru a realiza produse bio, dar au fost provocați, ca odată întorși acasă să găsească cât mai multe alternative în vederea selectării corecte a produselor consumate, dar şi să se gândească la modalităţi noi prin care pot disemina informațile pentru a încuraja tinerii, și nu numai, în privința creșterii calității vieții.

Comments are closed.